Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Η πολιτική αναταραχή στην Ισπανία και την Ιταλία ασκεί πιέσεις στις ευρωαγορές, ενώ ο FTSE-All World προσπαθεί να κρατηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008. Νέα απόπειρα στις 14.000 ετοιμάζει ο Dow.

Μάχη να κρατηθούν στο υψηλότερο επίπεδο 4,5 ετών δίνουν οι διεθνείς αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις, ενώ στη Wall οι αναλυτές βλέπουν σήμερα νέα απόπειρα για το Dow Jones να περάσει τις 14.000 μονάδες.

Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία επιτείνουν το μεσημέρι τις πιέσεις στις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,83% στις 7.768 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1% στις 3.736 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,92% στις 6.289 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,86% στις 8.074 μονάδες, καθώς η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η Εl Pais.

Ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,3% στις 6.235 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 2,37% στις 16.908 μονάδες. Άλλωστε, να σημειωθεί, η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου το σκηνικό έχει αλλάξει πλήρως μόλις σε μία εβδομάδα και η διαφορά ανάμεσα στη συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και τον συνασπισμό της μπερλουσκονικής Δεξιάς έχει μειωθεί στις 5 ποσοστιαίες μονάδες,

Σε διεθνές επίπεδο, όμως, ο δείκτης FTSE All-World βρίσκεται στις 235,6 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος, επίπεδο που είναι και το καλύτερο από τον Ιούνιο του 2008. Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,6% στις 11.260 μονάδες, που είναι και υψηλό 33 μηνών.

Στη Wall, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών κινούνται με βήμα σημειωτόν, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Dow Jones έσπασε το φράγμα των 14.000 μονάδων με στήριξη κυρίως από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αμερικανική οικονομία, όπου ο δείκτης ΙSM για τον κλάδο μεταποίησης βρέθηκε σε υψηλό 9 μηνών.

Σήμερα οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ κι οι αναλυτές βλέπουν άλμα 2,3% (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch).

«Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν εντυπωσιακά ισχυρές. Οι αμερικανικές έκλεισαν με καλά κέρδη. Βλέπουμε ορισμένα σαφή σημάδια πτωτικής τάσης, αλλά τελικά κινούμαστε ψηλότερα και οι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν στα χαμηλά», υποστηρίζει ο Gerry Celaya, της Red Tower Research.

Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Swatch Group με άνοδο 3%, καθώς σημείωσε άλμα στην κερδοφορία κατά 23% για το 2012.

Ανοδικά κινείται, πάντως, ο πετρελαϊκός κλάδος μετά και τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αμερικανική οικονομία, όπου ο δείκτης ΙSM για τον κλάδο μεταποίησης βρέθηκε σε υψηλό 9 μηνών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της BG Group καταγράφει κέρδη 1,1% και η Total σημειώνει άνοδο 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v